Grécko získa tri miliardy eur na podporu výstavby diaľnic

16.12.2013 Celý región

Brusel 16. decembra (TASR) - Európska komisia dnes schválila pre Grécko 3 miliardy eur na podporu štyroch veľkých diaľničných projektov. Výstavba diaľnic sa v minulých rokoch v Grécku prakticky zastavila, keďže štát musel po nástupe finančnej krízy začať tvrdo šetriť. Informovala o tom agentúra AP.

Komisár Európskej únie pre regionálnu politiku Johannes Hahn uviedol, že investícia "je kľúčom k hospodárskemu oživeniu krajiny", pričom predpokladá, že výstavba by mohla pomôcť vytvoriť okolo 6000 nových pracovných miest. Z nich zhruba 1700 by mali predstavovať dlhodobé pracovné miesta vrátane spravovania diaľnic potom, čo sa ich výstavba ku koncu roka 2015 dokončí.

Spomínané diaľničné úseky sú podľa Hahna súčasťou transeurópskej cestnej siete a sú dôležité pre vytvorenie jednotného európskeho trhu s tovarom. Rozhodnutie Európskej komisie Grékov finančne podporiť nasledovalo krátko potom, ako grécky parlament minulý týždeň odhlasoval spomínané obnovenie výstavby štyroch diaľničných projektov.

Projekty, väčšinou na západe Grécka a na juhu peloponézskeho regiónu, umožnia napojiť viacero gréckych miest na hlavný diaľničný systém v krajine. Grécka vláda oznámila, že výstavba diaľnic by sa mala obnoviť začiatkom budúceho roka a očakáva, že výrazne prispeje k podpore ekonomiky v roku 2014, teda v roku, v ktorom viacerí ekonómovia očakávajú po šiestich rokoch recesie návrat Grécka k hospodárskemu rastu.

Opozícia však program kritizuje. Tvrdí, že podmienky v rámci výstavby diaľnic sú až príliš výhodné pre stavebné firmy a vláda mala radšej peniaze určené na diaľnice použiť na programy na zmiernenie prehlbujúcej sa chudoby obyvateľstva.
 

Vyberte región